Nederland blijft tot 9 februari in de harde lockdown, drie weken langer dan eerder was gepland.
Het kabinet ziet zich genoodzaakt tot de verlenging van de lockdown vanwege de ernstige zorgen over denieuwe, Britse coronavariant, zeggen premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdag tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. ‘Het is een grote tegenvaller en voor veel mensen een lastige boodschap’, zegt Rutte.
Deze mutatie is besmettelijker dan de huidige coronavirus, maar voor zover bekend niet schadelijker. Het kabinet wil alles op alles zetten om te voorkomen dat deze variant net zo om zich heen gaat grijpen als in Engeland. Het gaat om ‘een ernstige nieuwe situatie’ zegt Rutte.
Hij beseft dat het veel vraagt van ondernemers, gezinnen en jongeren. ‘We zien het gebeuren en we voelen het zelf ook: onmacht, frustratie en moedeloosheid. Toch moeten we doorzetten’. Volgens de premier is er met de komst van vaccins ‘hoe dan ook licht aan het einde van de tunnel, maar dat duurt nog een paar maanden en tot die tijd wordt er veel van ons gevraagd.’
Verder denkt het kabinet serieus na over een avondklok, zegt Rutte. Ook daarover is aan het OMT advies gevraagd. Rutte wil eerst weten wat de effecten kunnen zijn van zo’n maatregel en wat een mogelijk alternatief is.

Vorig artikelJulian Prinsen verlengt tot 2022
Volgend artikelVisserijmuseum