Voor de marathonschaatsers zit het seizoen er al op. Schaatsbond KNSB heeft besloten geen wedstrijden meer te organiseren vanwege de coronacrisis. Ook alle buitenlandse marathons zijn geschrapt. “We zagenhet wel een beetje aankomen”, reageert marathonschaatser Evert Hoolwerf uit Eemdijk.
“Vanaf begin oktober ging het al de verkeerde kant op”, aldus Hoolwerf in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht. “Je blijft hoop houden, maar dat is tegen beter weten in. Het is ook deels op voorspraak van de ploegen, omdat zij wilden dat er een knoop doorgehakt zou worden. Nu weten we waar we aan toe zijn.”
Afgelopen week is die knoop dan ook daadwerkelijk doorgehakt. De blik gaat op volgend jaar voor de duurschaatsers. Een sport die niet als topsport is aangemerkt door de overheid. “Dat het niet aangemerkt is als topsport, is niet een probleem van het laatste jaar”, vindt Hoolwerf. “Dat speelt al een paar jaar. Het is heel jammer. Het gaat er niet om hoe hard je moet werken, maar om de geldkwestie. En in het marathonschaatsen gaat niet het meeste geld om.”
Vaak rijden de marathonschaatsers ook in het buitenland, bijvoorbeeld op natuurijs in Oostenrijk en in Zweden. “Die wedstrijden in Oostenrijk zijn al lang gecanceld. Vanuit Oostenrijk zeiden ze al dat ze het niet verantwoord door kunnen laten gaan”, geeft de Eemdijker aan. “We hadden nog de hoop dat we eind maart in Zweden wedstrijden konden rijden, maar dat is vanuit de gemeente daar ook afgelast.”
Omdat marathonschaatsen geen topsport is, krijgen Hoolwerf en co geen uitzondering om te trainen op het ijs. “Wij hebben al sinds half december niet op het ijs gestaan. Ik ben wel op de fiets blijven zitten. Dat is vrij makkelijk, want je kunt je uren maken. Fit blijven is het probleem niet, maar op het ijs trainen gaat nu heel slecht”, zegt Hoolwerf.
“Om door de winter heen motivatie te behouden, dat was het moeilijkste. Je kan met deze situatie moeilijk zeggen dat we met zijn allen in een huis gaan zitten en gaan trainen. Dat houdt ook niet iedereen vol. Trainen gaat ook lastig, vooral als het voorutizicht is dat het niet doorgaat. Dan is de motivatie wel eens ver te zoeken.” Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelVoedselestafette
Volgend artikelFlinke boete voor vervoer lachgastanks