Coronatestlab U-Diagnostics uit Baarn ligt onder vuur. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat persoonlijke en medische informatie van ten minste tienduizenden mensen niet goed beveiligd is.

Het gaatom mensen die zich lieten testen op corona: toeristen die via TUI of Corendon een vakantie boekten, werknemers van Ahold, spelers van FC Utrecht, huisartsen en zorgmedewerkers. Hun gegevens zouden zijn gedeeld in een WhatsApp-groep waarin driehonderd leden zaten.

Experts spreken van een datalek, de privacywetgeving zou zijn overtreden. Het ministerie van Defensie liet militairen testen bij U-Diagnostics, maar heeft die coronatests inmiddels per direct opgeschort.

Volgens Nieuwsuur waren in de appgroep geboortedata, paspoortnummers, BSN-nummers, e-mailadressen, reisbestemmingen en testuitslagen te zien.

U-Diagnostics-directeur Maarten Cuppen heeft ook gereageerd. Hij zegt dat het delen van info per WhatsApp geoorloofd is ‘omdat er alleen werknemers in zitten’. Wel is de database sinds vannacht extra beveiligd.

Vorig artikelAvondklok
Volgend artikelAmateurvoetbal uiterlijk 10 april hervat