Van coronapups tot leenhonden, honden zijn populair in tijden van corona. Maar lang niet iedereen kan goed overweg met een hond.
Normaal gesproken heeft website hondjeuitlaten.nl zo’n duizend aanmeldingenper maand. Nu zijn dat er drie- tot vierduizend. Lars Berends, de Utrechtse oprichter van de website, ziet zeker een verband met de coronacrisis.
Op de website kunnen hondenliefhebbers die zelf geen hond in kunnen nemen in contact komen met hondeneigenaren. Als het klikt, kunnen ze een mooie wandeling met de hond maken. Wel de lusten, niet de lasten.
“Ik denk dat mensen in deze periode meer behoefte hebben om elkaar te helpen,” vertelt Lars. “En daarnaast hebben ze ook meer tijd. Ik denk dat mensen daarom zich nu vaker aanmelden om baasjes te helpen.”
Maar de liefde voor de hond heeft ook zijn keerzijde, vertelt hondengedragsdeskundige Samantha van Leur. “Wie zien de laatste tijd steeds meer honden die niet gesocialiseerd zijn, honden met verlatingsangst en we zien ook meer bijtincidenten.”
Dat komt volgens Samantha omdat mensen niet goed nadenken voordat ze een hond aanschaffen. Normaal heeft ze zo’n vijf puppygroepen, maar op dit moment bijna vijftien groepen. Zakelijk een succes, maar Samantha maakt zich zorgen.
“Er zijn op dit moment bijna geen rashonden te krijgen. Overal zijn wachtrijen. En dus zie je dat mensen via Marktplaats honden gaan kopen. Daar zitten helaas erg veel broodfokkers tussen uit bijvoorbeeld RoemeniĆ«. Deze honden zijn veel te vroeg uit het nest gehaald en hebben allerlei gedragsproblemen.”
Daarnaast komen mensen erachter dat het hebben van een hond best intensief is. “En wanneer mensen merken hoeveel werk het is, willen ze er weer vanaf. Dan zijn de kinderen opeens allergisch of de hond vertoont gedrag dat ze niet leuk vinden, terwijl dat gewoon bij het ras hoort.”
Toch is het op dit moment niet moeilijk om een hond te herplaatsen. Zeker de puppy’s die aan zijn geschaft tijdens de eerste lockdown zijn zo jong dat de dierenasiels in de regio ze niet lang in huis hebben. Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelVan Soest verruilt IJsselmeervogels voor Scherpenzeel
Volgend artikelGrootschalig testen in de gemeente Bunschoten