De basisscholen gaan volgende week weer open, maar wel met verscherpte richtlijnen. Zo worden bij leraren sneltesten ingezet en bij één besmetting moet de hele klas naar huis voor een vijfdaagse quarantaine.Ook kinderen, en misschien wel hele klassen, zullen mogelijk vaker getest gaan worden. Maar gaat dat wel lukken?
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om de verspreidingsrisico’s op scholen en kinderdagopvang verder te beperken. Het RIVM heeft voorstellen gedaan hoe de dagopvang en de scholen hiermee om kunnen gaan. Op basis van die voorstellen komt het kabinet, in overleg met de onderwijs- en kinderopvangpartners, op zeer korte termijn met aangepaste richtlijnen. Mogelijk wordt er vanavond al meer bekend tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge.
Om besmettingen snel op te sporen en om klassen minder vaak naar huis te sturen, wil minister Slob van Onderwijs op zeer korte termijn starten met proeven om basisschooldocenten gebruik te laten maken van sneltesten. Ook bekijkt hij hoe de kinderopvang hierbij betrokken kan worden.
In de medische wetenschap gaan al langer stemmen op om ook veel meer te testen onder kinderen, zelfs als er geen symptomen zijn. Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht is een van de voorstanders. Ze wijst er wel op dat een negatieve uitslag van een sneltest geen vrijbrief is om de maatregelen te negeren.
Bruijning krijgt vandaag bijval van epidemioloog Alma Tostmann van het Radboud UMC. Bij de NOS laat ze weten dat ze voorstander is van het “het testen van hele klassen”, ook als er geen symptomen zijn.
Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelIJsselmeervogels hoogstspelende amateurclub provincie
Volgend artikelGevaren van rijden onder invloed drugs