Drugs gebruikende automobilisten staan positiever tegenover rijden onder invloed van drugs dan drugsgebruikers die niet rijden onder invloed. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van Stichting TeamAlert.
Drugsgebruikin het verkeer is een groot probleem in Nederland. Uit politiecijfers blijkt dat in de eerste helft van 2020 maandelijks bijna duizend automobilisten werden aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs.
In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deed TeamAlert een grootschalig onderzoek naar de motivaties van drugsgebruikers van vijf verschillende drugssoorten (cannabis, XTC, speed, cocaïne, lachgas) om onder invloed auto te rijden. Deze groep werd vergeleken met drugsgebruikers die niet onder invloed achter het stuur kruipen.
Uit het onderzoek, waaraan 3678 personen tussen de 18 en 50 jaar deelnamen, komt naar voren dat de drugsgebruikers die wel onder invloed autorijden het minder een probleem vinden om onder invloed te rijden dan de gebruikers die niet rijden. Een oorzaak hiervan is dat zij zelf vinden dat ze verantwoord kunnen rijden onder invloed, omdat ze alleen rijden “wanneer het kan” of als het korte ritjes zijn. Daarmee praten ze hun gedrag goed en schatten zij het gevaar van rijden onder invloed verkeerd in.
Daarnaast schatten de drugsgebruikers die onder invloed rijden de kans dat zij een verkeersongeluk veroorzaken of staande worden gehouden door de politie kleiner in.
Drugsgebruikers die onder invloed rijden denken dat de mensen om hen heen hun gedrag accepteren. Dit komt vaak omdat zij een vriendengroep hebben, waarin het normaal is om onder invloed van drugs deel te nemen aan het verkeer.
TeamAlert vindt deze resultaten zeer verontrustend. Drugs en autorijden gaan absoluut niet samen en leveren levensgevaarlijke situaties op. Het ist noodzakelijk om een campagne op te zetten met de duidelijke boodschap om zonder drugs op in het verkeer te rijden.

Vorig artikelTesten op basisscholen?
Volgend artikelUtrechtse huisartsen krijgen eerste coronavaccin