Eind januari zijn de eerste negen openbare laadpalen voor elektrische voertuigen geplaatst in de gemeente Bunschoten, stuk voor stuk op verzoek van inwoners die elektrisch rijden. In deze editie van deVerkeersrubriek besteedt de gemeente aandacht aan de regels die gelden rondom deze openbare laadpalen.
Per locatie is er één laadpaal aanwezig waar twee elektrische voertuigen op aangesloten kunnen worden, en waarbij uiteindelijk twee openbare parkeervakken aangewezen kunnen worden als parkeerplaats voor enkel en alleen het opladen van elektrische voertuigen. Voorlopig zal het per locatie om één parkeerplek gaan. Als de behoefte groot blijkt, kan bij dezelfde laadpaal eenvoudig een tweede parkeervak worden ingericht.
Op deze aangewezen locaties mogen alleen (semi) elektrische voertuigen parkeren die aan het opladen zijn; het voertuig moet dus zichtbaar met een kabel aangesloten zijn aan de laadpaal. Ander gebruik dan het opladen van elektrische voertuigen is op deze aangewezen parkeervakken niet toegestaan.
Als dat wel het geval is, kunnen politie en boa’s bij onjuist gebruik (bijvoorbeeld bij een geparkeerde auto met verbrandingsmotor of een elektrisch voertuig dat niet aan het laden is) een boete opleggen van 100 euro.
De oplaadparkeerplaatsen zijn herkenbaar aan het blauwe ‘P’-verkeersbord met daaronder de tekst: ‘Alleen voor opladen elektrische voertuigen’ en één of twee pijlen wijzend naar het parkeervak waarvoor dit geldt. Ook is er in het betreffende parkeervak een symbooltegel aangebracht.
Is de accu van het elektrische voertuig volledig opgeladen? Dan is het de bedoeling dat u het voertuig van de parkeerplek weghaalt en ergens anders parkeert. Op die manier kunnen ook anderen zoveel mogelijk gebruik maken van de openbare laadpaal.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen over dit onderwerp? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente Bunschoten via 033 – 299 1411.

Vorig artikelBasisscholen gesloten i.v.m. weersomstandigheden
Volgend artikelBrand in containers