Het Prinses Máxima Centrum loopt door de coronapandemie vele miljoenen euro’s mis. Goede doelen gaven afgelopen jaar minder dan voorgaande jaren en er kwamen minder giften binnen. Dat heeft grote gevolgenvoor onderzoeken naar nieuwe behandelingen.
“Het gaat om 10 tot 15 miljoen euro per jaar wat nu missen”, zegt prof. dr. Rob Pieters, kinderoncoloog en lid van de raad van bestuur van het Prinses Máxima Centrum. Met dat geld doet het centrum normaal gesproken onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor kinderen met kanker.
Naast onderzoek naar behandelmethodes, is het Prinses Máxima Centrum gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met kanker. Die dagelijkse zorg voor zieke kinderen is geen moment in gevaar, benadrukt Pieters. Dat komt doordat die zorg betaald wordt door zorgverzekeraar. “Dat gaat allemaal gewoon door.”
Dat er minder geld binnenkomt voor onderzoek is “een heel serieus probleem” volgens Pieters. “We zullen de komende jaren nieuwe behandelingen moeten uitstellen, omdat het geld om ze te ontwikkelen en ze toe te passen niet aanwezig is.”
Op Wereld Kinderkankerdag 2021 kijkt het ziekenhuis naar Den Haag voor hulp. “De politiek moet aandacht krijgen voor dit probleem. Er gaan miljarden naar Covid en het compenseren van allerlei sectoren. Ik zou graag zien dat de overheid en de politiek in het algemeen ook oog heeft voor ons probleem en dat daar ook steun voor komt, het kankeronderzoek en het kinderkankeronderzoek in het bijzonder.”

Vorig artikelDooi en waterschade
Volgend artikelOngeval in de oude melkfabriek