Marktkooplieden met non food-kramen mogen nog altijd niet aan de slag en een stip aan de horizon is er niet. Daarom stappen de ondernemers naar de rechter. “Wij snappen het beleid niet meer. Laat ze onsnu maar eens uitleggen waarom de non-food niet welkom is op de markt”, stelt de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVA).
Op de persconferentie van dinsdagavond sprak premier Rutte met geen woord over de benarde situatie waarin duizenden marktondernemers verkeren. En dat steekt. “Wij kunnen aantonen dat de markt de veiligste supermarkt van Nederland is. We hebben aan alle gestelde veiligheidseisen voldaan en zelfs nog veel meer dan dat”, aldus Martie Bleeker, secretaris van de CVAH.
Het beleid is niet eerlijk, vinden de marktkooplieden. Ondernemer Gautam ziet bijvoorbeeld wel veel non-foodproducten in de schappen bij supermarkten. Ook mogen winkeliers buiten producten verkopen via click & collect en horeca-ondernemers kunnen buiten voor hun zaak eten en drinken aanbieden. “Buiten mag kennelijk dus meer. Maar wij op de markt staan al buiten en dat mag dan niet.”
De marktkooplieden zijn niet de enigen die ontevreden zijn met de maatregelen. Ook de horecabranche stapt naar de rechter. “In het begin was er berusting en deden we met zijn allen zoveel mogelijk om deze pandemie te bestrijden. Maar na een jaar is dit niet meer te doen”, zegt Gautam.
Komende maandag dient de zaak naar verwachting bij de civiele rechter in Rotterdam.
Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelGrootschalig testen
Volgend artikelLactatiedeskundigen opgelucht