Meld Misdaad Anoniem (M.) ontving in 2020 een recordaantal van 25.818 meldingen, een stijging van ruim vijftig procent. De invloed van de lockdown is duidelijk terug te zien in het criminaliteitsbeeld,zo blijkt uit een analyse van de jaarcijfers. Door de maatregelen tegen het coronavirus waren signalen van onder andere drugshandel op straat en vanuit woningen meer zichtbaar en nam cybercrime toe. Ook werd er fors meer gemeld over geweldsdelicten, zoals mishandeling en openlijke geweldpleging.

Sinds de start van de coronacrisis steeg het aantal meldingen over de volledige linie van criminaliteit. Vanaf maart stuurde M. maandelijks meer dan 2.000 meldingen door naar de politie en andere opsporingsinstanties. Voorheen lag het gemiddelde al jaren rond de 1.400 tips per maand. Woordvoerder Marc Janssen: “Over vrijwel alle vormen van criminaliteit werd vorig jaar meer gemeld. De maatschappelijke betrokkenheid is enorm hoog. Ernstige misstanden in de samenleving worden minder geaccepteerd en mensen zijn vaker bereid om signalen van criminaliteit te melden.”

Vorig artikelVerloren en gevonden
Volgend artikelAfvalenquête 1.292 keer ingevuld