Tegen een 45-jarige man is een gevangenisstraf geëist van vier jaar, oa voor een brute overval op Koelewijns Haringinleggerij in Spakenburg. Ook wordt de man verdacht van het voorbereiden van een lanskraak,de heling van een auto, een woninginbraak in Nunspeet en het voorhanden hebben van een jammer in Hulshorst.
In 2015 vond de overval op de visgroothandel plaats. Twee gemaskerde overvallers bedreigden de eigenaar en bedrijfsleider met een vuurwapen en gingen er met de inhoud van de kluis vandoor in een gestolen Audi. Ze maakten € 9000- buit. De Audi werd later uitgebrand aangetroffen. Op camerabeelden werd een van de overvallers herkend, aan zijn vreemde loopje en aan letsel aan zijn hand. Ook de vondst van voorwerpen bij de verdachte, en een tekening van de plattegrond van het bedrijf, leverden bewijs tegen de verdachte.
Bij zijn aanhouding in januari 2016 werden voorwerpen gevonden waarmee een kraak met thermische lansen kan worden gepleegd. Met zo’n lans kan een kluisdeur open gebrand worden. Op de laptop van verdachte bleek dat sites waren bezocht over plofkraken en goederen die gebruikt worden bij het plegen van een plofkraak.
De officier van justitie vond de feiten bewezen en sprak van ‘zeer ernstige misdrijven’. De impact van de gewelddadige overval in Spakenburg, die ‘grof en gewetenloos’genoemd werd, was groot op de twee slachtoffers. Hun vorderingen moeten dan ook worden toegewezen. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van vier jaar.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Vorig artikelRegiotaxi Eemland-Heuvelrug raakt vol
Volgend artikelYannick Zeeman naar Spakenburg