De provincie Utrecht mag de omgevingsvergunningen intrekken van de biogascentrale in Bunschoten. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag besloten. Het besluit houdt in dat de centrale moet sluiten.

Wouterde Jong, bestuurslid van de biogascentrale: “We zijn uitermate teleurgesteld over deze uitspraak. Er is onvoldoende meegewogen wat de belangen zijn van ons bedrijf. We gaan in zeker in beroep omdat we dit een ongeloofwaardige uitspraak vinden waarbij geen goede belangenafweging is gemaakt.”

Vorige zomer trok de provincie de vergunning van de centrale – die bestaat sinds 1912 en momenteel vooral visafval verwerkt tot gas – definitief in. Dit gebeurde op basis van een integriteitsonderzoek en informatie vanuit het OM. Die beargumenteerde dat er “een ernstig gevaar bestaat dat het betreffende bedrijf de vergunningen zal gebruiken om geld afkomstig van strafbare feiten te investeren, of strafbare feiten te plegen”. Daar diende de biogascentrale bezwaar tegen in.

Volgens de biogascentrale werd er onder meer geen rekening gehouden met het voortbestaan van het bedrijf en de consequenties voor het personeel. Ook miste het bedrijf aandacht voor het belang van de productie van biogas als bijdrage voor de circulaire economie en voor verbeteringen die al waren doorgevoerd ten aanzien van de geurbehandeling en digestaatscheiding.

Als gevolg van deze uitspraak zou het bedrijf eigenlijk per direct moeten stoppen met haar activiteiten. Volgens het bedrijf hebben ze maanden, zo niet een jaar, de tijd nodig om de biogasinstallatie stil te leggen. De rechtbank geeft het bedrijf anderhalve maand de tijd om de activiteiten te stoppen.

Vorig artikelSluiting henneppand
Volgend artikelZendmachtiging aangevraagd