Jom Hashoa is een belangrijk herdenkingsmoment in het jaar. Dit jaar valt deze dag op donderdag 8 april (27 Nisan 5781 op de Hebreeuwse kalender). Tijdens deze dag wordt elk jaar stilgestaan bij de AmersfoortseJoodse stadsgenoten die slachtoffer werden van de nazi’s. Ieder jaar is bij Archief Eemland de gedenkrol te zien met de namen van de Amersfoortse Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog in de weken voorafgaande aan 4 en 5 mei. Vanwege corona is Archief Eemland gesloten voor publiek en is er helaas geen herdenkingsmoment. De gedenkrol is wel digitaal te zien.
De gedenkrol is fysiek ondergebracht bij Archief Eemland. De namen op de rol zijn tijdens speciale momenten zoals een herdenking, ter plekke te bezichtigen maar staan ook online via de website archiefeemland.nl (link naar Gedenkrol online (archiefeemland.nl)) Daarop zijn de namen van de Joodse slachtoffers te zien. Door op een naam te klikken wordt het verhaal van een slachtoffer zichtbaar.
Burgemeester Lucas Bolsius “Ik vind het belangrijk dat we blijven praten over wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en dat wij de verhalen van onze stadsgenoten levend houden. Wie waren deze mensen? Hoe leefden zij en wat is er met hen gebeurd in de oorlog? We moeten ons ook bewust blijven van het belang van vrijheid en welke gruwelijkheden kunnen gebeuren als onze vrijheid wordt afgenomen.
De oorlog ligt steeds meer jaren achter ons, juist daarom is het belangrijk om elke aanleiding aan te grijpen de verhalen van onze overleden stadsgenoten te delen met de volgende generaties zodat ook zij zich bewust blijven van het belang van vrijheid.”
Foto’sJules Frank: collectie Archief Eemland
Foto gedenkrol: fotograaf Leeman

Vorig artikelUittip: Keukenhof toch open tijdens testdagen
Volgend artikelOpnieuw schilderij Klaas Zwaan voor Museum Spakenburg