Dinsdag 13 april is het weer Nationale Buitenlesdag, initiatief van IVN Natuureducatie en Jantje Beton. Leerlingen van 125 basisscholen in de provincie Utrecht gaan deze dag naar buiten om op een verfrissendemanier les te krijgen. Dat is een kwart van alle basisscholen in Utrecht. Van les op het schoolplein worden kinderen vrolijk, ze bewegen meer, hun concentratie gaat omhoog, de leerstof blijft beter hangen en de buitenlucht is gezond.

De zesde editie van de Nationale Buitenlesdag staat in het teken van de Grote Natuurles. Op vrijwel alle aangemelde scholen gaan leerlingen botanisch stoepkrijten om zo te leren over biodiversiteit in de omgeving van de school. Door stoepplantjes te omcirkelen en de juiste naam erbij te schrijven, geven zij dit anonieme groen een naam.

Ruim tachtig procent van de basisscholen heeft geen enkel beleid wat betreft het geven van buitenlessen. Amper 1 procent van alle lessen vindt buiten plaats, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Zonde, want leerkrachten willen graag. Ze geven echter aan hiertoe onvoldoende toegerust te zijn.

Vorig artikelYannick Zeeman naar Spakenburg
Volgend artikelKinderburgemeester