Vanaf nu staat iedereen vanaf 18 jaar in de provincie Utrecht in het Donorregister. De afgelopen maanden verstuurde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar inwoners om hen teherinneren aan het invullen van een keuze over orgaandonatie. 77,5% heeft zelf een keuze ingevuld. De resterende 22,5% staat nu in het Donorregister met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ en heeft hier een bevestigingsbrief van ontvangen.
Utrecht is één van de eerste provincies waarvan alle volwassenen in het Donorregister staan. Tot 1 augustus volgen de andere provincies.
In het Donorregister heb je vier eigen keuzes. 36,7% van de Utrechters heeft ingevuld donor te willen worden, 29,9% wil dit niet. 9,5% laat de keuze over aan de partner of familie en 1,4% laat deze over aan één aangewezen persoon. De overige 22,5% van de Utrechters heeft (nog) geen eigen keuze ingevuld. Zij staan vanaf nu met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register. Dit betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie.
Voor sommige mensen is het lastig om na te denken over de dood. Toch is het belangrijk om het te bespreken. Een eigen keuze in het Donorregister geeft nabestaanden duidelijkheid in een verdrietige tijd.
Je kunt je keuze op ieder moment invullen of wijzigen op www.donorregister.nl.

Vorig artikelRaadsvoorstel
Volgend artikelMeerjaren Prognose Grondexploitatie (MPG) rekening 2020