Deze Koningsdag krijgen we in Nederland iets te zien dat veel mensen nooit meer mee zullen maken. Het is namelijk supermaan en dat is voor het eerst ooit op Koninginnedag 31 augustus 1909 tijdens hetKoninginschap van Wilhelmina. Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7% groter en 14% feller dan normaal. De eerstvolgende ‘superkoningsmaan’ is pas in 2127.

De volle maan komt dinsdag om 21:40 uur op. Om de supermaan te zien moet je naar het zuidoosten kijken. De supermaan is tijdens de maansopkomst het mooist, wanneer de volle maan laag aan de hemel staat. Je hoeft niet vlak voor de avondklok naar buiten om de maan te zien, want de supermaan is gewoon vanuit huis zichtbaar. Juist tussen de gebouwen en bomen door lijkt de maan extra groot!

Vorig artikelTONK-regeling
Volgend artikelAfwegingskader incidentele coronasteun