Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 april 2021 waren er ruim 177.000 elektrische auto’s en nog eens 110.000 plugin-hybride auto’s. Het aantal (semi)publieke laadpunten is doorgegroeidnaar ruim 72.000. Maar hoe staat het eigenlijk met elektrische rijden in Bunschoten? Het kennisplatform voor elektrisch rijden www.evplan.nl zocht het uit. Hierbij is gebruik gemaakt van eigen bronnen en openbare overheidsdata.
In Bunschoten staan 9818 personenauto’s geregistreerd. Daarvan staan er 119 (1,21%) geregistreerd als elektrische personenauto en nog eens 149 (1,52%) als plug-in hybride auto. Van alle auto’s in Bunschoten wordt dus 2,73% (deels) elektrisch aangedreven. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van 2,26%.
In de gemeente Bunschoten zijn er zijn er in totaal 41 (semi)publieke laadpunten voor stekkerauto’s.
Er zijn 8 publieke laadpalen. Hier kan iedereen gebruik van maken. Er zijn 33 semi-publieke laadpalen. Deze bevinden zich op privé terrein maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal in parkeergarage, een tankstation of hotel.
Op dit moment zijn er geen snellaadpunten beschikbaar in Bunschoten.
De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt op 0,15%. Dat betekent dat er 7 elektrische auto’s per laadpaal in Bunschoten zijn. Dat is een stuk lager dan het landelijke gemiddelde van 0,3% (4,5 EV’s per laadpaal). De verwachting is dat steeds meer inwoners in Bunschoten overstappen op een elektrische auto. Er zullen dan ook meer laadpunten bijkomen. Rijd je elektrisch en heb je niet de mogelijkheid om op eigen terrein een laadpaal te plaatsen? En is er nog geen oplaadpunt in jouw directe omgeving? Dan kan je wellicht kosteloos een laadpaal aanvragen bij de gemeente Bunschoten.

Vorig artikelOnderhoud Vebowand
Volgend artikelAanleg glasvezel bedrijventerreinen