Weersomstandigheden: bij aanvang nauwelijks wind, tegen einde telling een gure koude wind, temp. ca. 5°C, licht bewolkt

Er waren weer een flink aantal mensen aanwezig. Het was prachtig en helder weerom goed vogels te kunnen kijken. Voor sommigen is de telling een openbaring, anderen zijn meer ervaren. Toch is het merkbaar dat alle deelnemers, jong en oud, plezier hebben en genieten van alle verwachte en onverwachte waarnemingen. De jongste deelnemer Nelson deed vaak de scherpste waarnemingen. Het is dus voor iedereen leuk om mee te doen en iedere deelnemer is waardevol: kijken en opletten kan iedereen!

Prachtig om een groenpootruiter te vinden, een watersnip, een vliegende havik, een vrouwtje gele kwikstaart te zien scharrelen, een kievit met een heel klein kuikentje, zwemmend over een sloot, een bruine kiekendief die wordt lastig gevallen door een zwarte kraai, een enorme vlucht brandganzen op afstand, de eerste zwaluwen, waarvan we alle vier soorten hebben gezien. En op enige afstand zichtbaar, bij boer Schaap, een grote zandhoop met tientallen (vorige week dinsdag 61) nestingangen van oeverzwaluwen. Deze boer faciliteert dit bewust.

Toch ook heel bijzonder dat we in slechts één uur tijd (!) 44 vogelsoorten hebben waargenomen! Dat zegt veel over het bijzondere van de Eempolders, nog wel in onze directe omgeving!

Kortom: het was weer fantastisch!

In de telling is ook mooi de seizoenswisseling te zien: sommige soorten, zoals de kolgans en de kemphaan zijn verdwenen, de zwaluwen, groenpootruiter, en bijv. ook de koekoek zijn echte voorjaarsvogels.

Volgende telling op 5 juni. Als ook dan de Covid maatregelen niet zijn opgeheven volgt er ook weer geen aankondiging.

Vorig artikelEnquête lokaal preventieakkoord
Volgend artikelOnachtzaamheid bij thuiswerken