Bij de ingang van De Nacht, het donkere oerwoud van DierenPark Amersfoort, vind je de vosmangoesten. Hoewel de naam misschien niet direct een belletje doet rinkelen, zijn deze dieren toch publiekslievelingen.
Dezediersoort zit nooit stil, is erg nieuwsgierig en af en toe een tikkeltje ondeugend. De dieren proberen alles uit wat zij tegenkomen in hun verblijf. Dit verblijf stamt alweer uit 2002 en was na al die jaren toe aan een grondige opknapbeurt.
De vosmangoest is geen vos (zoals de naam doet vermoeden) en ook geen stokstaart (bezoekers halen deze dieren nogal eens door elkaar). Die verwarring is niet zo raar: beide soorten zijn zeer actief en horen bij de ‘mangoesten’, familie van de ‘kleine roofdieren’.
Waaraan kun je het verschil herkennen? Alleen de vosmangoest heeft een dikke vospluimstaart. Daarnaast zijn deze dieren ook meer jagers en leven zij in kleinere groepen.
Deze vosmangoesten hebben een kleine twintig jaar flink van hun verblijf genoten. De dieren hebben volop tunnels gegraven en klommen overal waar zij maar op konden klimmen. Tja, de vosmangoesten zijn nu eenmaal erg nieuwsgierig. Het verblijf was dus toe aan een opknapbeurt waarbij het optimaliseren van het dierenwelzijn bovenaan stond. De dieren zijn gek op warmte, dus zijn er extra verwarmde droogteplekken gecreëerd.
Ook heeft het verblijf een nieuwe zandlaag gekregen waarin de dieren weer volop kunnen wroeten en graven. Daarnaast zijn er nieuwe klimobjecten aangebracht, zoals keien, stenen en stammen. Bij het ontwikkelen en plaatsen van deze verbeteringen wordt ook goed nagedacht over het kunnen schoonmaken en onderhouden van het verblijf. Zo wordt het verzorgen prettiger voor de dierverzorgers en daarmee ook voor de dieren.

Vorig artikelMalestein en Van der Heijden geselecteerd
Volgend artikelVeel meer klachten over geluidsoverlast