Er is een grote vraag naar vaccins van AstraZeneca die overblijven. Dat zegt Bernard Leenstra, initiatiefnemer van Prullenbakvaccin.nl en huisarts in opleiding. Inmiddels hebben 63 huisartspraktijkenzich bij de site aangesloten.
“In de piekuren zien we 120.000 bezoekers per uur. Dat toont het animo”, aldus Leenstra. Hij zegt vrijwel zonder uitzondering enthousiaste reacties te krijgen. Via Prullenbakvaccin.nl kunnen huisartspraktijken aangeven of ze AstraZeneca overhouden. Ge├»nteresseerden kunnen dan zelf bij de praktijk langs. Vaccins die anders in de prullenbak zouden verdwijnen, kunnen zo alsnog worden weggeprikt.
Alleen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijft tegen het initiatief. Het ministerie liet eerder weten dat de actie van Leenstra sympathiek overkomt, maar geen verstandig idee is. De vaccins zijn van het RIVM en het is niet aan anderen om die te verdelen, vindt het ministerie.
Onbegrijpelijk, vindt Leenstra. Want hij levert de vaccins immers niet zelf. “Het gaat echt alleen maar om vaccins die anders in de prullenbak zouden verdwijnen. Ik begrijp niet waarom je dit niet zou doen, iedereen wint.”
Hij zegt zelfs al met enkele GGD-artsen te hebben gesproken, die ook mee willen doen. Dan zouden ook andere vaccins dan AstraZeneca gebruikt kunnen worden. Hij benadrukt wel dat er nog geen serieuze gesprekken met de GGD zijn.
“Maar stel dat het ministerie al wel steun had uitgesproken, dan hadden die er misschien wel kunnen zijn.” Nu al krijgt Leenstra regelmatig ook van huisartsen te horen dat ze nog niet willen meewerken aan de site omdat het ministerie tegen is.
Volgens Leenstra heeft hij nog geen contact gehad met het ministerie. “Ik ben niet gebeld. Ik heb zelf contact proberen te leggen, maar dat wilden ze ook niet. Het is wat stroef.”
Dat weerhoudt Leenstra er niet van om door te gaan. “Als artsen hebben we de gevolgen van het coronavirus gezien, dat willen we niet langer. Elke spuit in de prullenbak doet pijn aan je ogen.”

Vorig artikelWaterbazen wandelingen
Volgend artikel600 euro voor Dierenpark Amersfoort