Nog niet alle gemeenten zijn goed genoeg ingericht voor mensen die bijvoorbeeld doof of blind zijn, in een rolstoel zitten en hersenletsel of een andere beperking hebben. Om daar verbetering in te brengen,organiseert de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vanaf nu weer Iedereen in Nederland kan meebepalen welke gemeente de winnaar wordt via meesttoegankelijkegemeente.nl.
In de eerste ronde kunnen alle Nederlanders een vragenlijst invullen. Twaalf gemeenten gaan door naar de halve finale. Vervolgens gaan de vijf hoogst beoordeelde gemeenten door naar de finale. Uiteindelijk kiest een vakjury in oktober uit de vijf laatste kandidaten de winnaar.
De verkiezing wordt begeleid door een zogenoemd superteam, dat bestaat uit onder anderen Eva Eikhout (presentatrice BNNVARA) en Mari Sanders (regisseur en documentairemaker). Ze brengen op de website en sociale media in beeld hoe het gesteld is met de toegankelijkheid in Nederland.

De winnende gemeente krijgt, behalve de titel, ook een onderscheiding (ontworpen door kunstenaars met en zonder een beperking) en een speciale toeristische route, die voor iedereen toegankelijk is.

Via deze website van VNG kunnen gemeenten beoordeeld worden: https://www.meesttoegankelijkegemeente.nl

Vorig artikelDierenpark Amersfoort weer open
Volgend artikelDat zie je niet vaak meer!