Vrijdag leggen medewerkers van metalektrobedrijven in Amersfoort en Bunschoten voor 48 uur het werk neer. Murat Şekercan, bestuurder FNV Metaal: ‘De stakers zijn het zat dat werkgevers geen eerlijkeen moderne cao willen en dat ze bovendien al maanden niks van zich laten horen. De medewerkers voelen zich behoorlijk in de kou staan.’
De stakingen zijn onderdeel van landelijke estafettestakingen die in januari begonnen. Inmiddels zijn er duizenden stakers geregistreerd bij meer dan honderd bedrijven. Vrijdag en maandag wordt er gestaakt bij Voestalpine, Flamco, VDL MPC en Dynniq. ‘Vier maanden estafettestakingen in heel het land hebben werkgevers nog niet uit hun winterslaap kunnen krijgen. Daarom gaan we door totdat ze wakker worden en een fatsoenlijke cao met ons afspreken’, aldus Şekercan.
Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. Ook over een betere werk-privébalans en eerder stoppen met werken is geen overeenstemming tussen bonden en werkgevers.
FNV eist daarnaast meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En de vakbond wil dat de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnt, zodat ze sneller meer kunnen gaan verdienen in de metaal.

Vorig artikelHoera! De Bibliotheken openen 20 mei de deuren
Volgend artikelBotsing op Oostelijke Randweg