Altijd al willen weten hoe Open Doors Bijbels smokkelde naar het voormalige Oostblok? Ga dan naar het Open Doors Bezoekerscentrum en neem een duik in de historie van 65 jaar Bijbelsmokkel en het levenvan vervolgde christenen. Naar verwachting zet Open Doors de deuren van haar spiksplinternieuwe bezoekerscentrum in Ermelo vanaf de tweede week van juni open om het grote publiek kennis te laten maken met de vervolging die 340 miljoen christenen wereldwijd ondervinden.
Direct bij binnenkomst staat de bezoeker via een levensgroot videoscherm oog in oog met een priester uit Irak. Hij vertelt tussen de ruïnes van zijn kerk hoe IS zijn dorp Karamles in 2014 binnenviel. Bewoners sloegen op de vlucht en IS probeerde alle christelijke symbolen in het dorp te vernietigen. Tussen de brokstukken van zijn kerkgebouw vindt hij een geblakerde avondmaalsbeker terug. De priester geeft de beker mee aan een Open Doors-veldwerker. De beker neemt in het bezoekerscentrum een symbolische plaats in, pal voor een grote foto van de kerk in Irak.
Even verderop stapt de bezoeker achter de tralies van een nagebouwde gevangeniscel met ‘soundshower’. Hier liggen de spullen van de Pakistaanse christen Tahir die werd opgesloten vanwege zijn geloof. Op een grote videomuur worden de gezichten van veertig internationale christenen met een bijzonder getuigenis geprojecteerd, met hun levensverhalen.
Uiteraard is er ruime aandacht voor het levensverhaal van Anne van der Bijl, pionier en grondlegger van het werk van Open Doors. Hij werd gedreven door de missie om wereldwijd de vervolgde kerk te ondersteunen. Symbolisch is de lichtblauwe Volkswagen Kever waarin hij in de beginjaren reed. Jarenlang zette de organisatie zich onder zijn leiding in om Bijbels te smokkelen in caravans en auto’s met geheime dubbele bodems.
Meer informatie: www.opendoors.nl

Vorig artikelVrouwenvoetbal
Volgend artikelBunschoten wil zelf lachgasverbod invoeren