Vanaf 1 juni 2021 is thuisquarantaine (thuisblijven) verplicht als u na een verblijf in bepaalde landen (terug) naar Nederland reist. Deze verplichting geldt ook als u gevaccineerd bent.

Bij uw reisnaar Nederland neemt u een ingevulde quarantaineverklaring en een negatieve testuitslag mee. U kunt een boete krijgen als u geen quarantaineverklaring heeft of zich niet houdt aan de quarantaineverplichting.

Als u uit een land met een oranje kleurcode komt, is een negatieve PCR-test altijd verplicht. Ook als dat geen zeerhoogrisicoland of -gebied is. Ook wordt u dringend verzocht om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Op dag 5 kunt u een testafspraak maken. Is die test negatief dan stopt de thuisquarantaine.

Landen of gebieden met een oranje kleurcode zijn hoogrisicolanden of -gebieden. De zeerhoogrisicolanden hebben ook een oranje kleurcode. De zeerhoogrisicolanden landen of -gebieden worden apart vermeld op deze pagina. Per staat op Wijsopreis.nl wat de kleurcode is. Voor zeerhoogrisicolanden geldt dat u:

*een verplichte negatieve PCR-test moet doen;
*verplicht bent om een quarantaineverklaring in te vullen en mee te nemen
*in thuisquarantaine te gaan.

Het maakt niet uit met welk vervoersmiddel u in Nederland aankomt. De quarantaineplicht geldt voor alle vormen van vervoer: het vliegtuig, de trein, bus of auto.

Vorig artikelMeer stageplaatsen voor mbo’ers
Volgend artikelVernieuwen camerasysteem centrum