E-bikes raken steeds meer in trek bij fietsendieven. Onderzoek van Univé laat zien hoe het aantal aangiften van diefstal van bij Univé verzekerde elektrische fietsen in 2020 maar liefst 81 procent hogerlag dan drie jaar eerder. Het aantal ‘gewone’ fietsen dat als vermist werd opgegeven is in dezelfde periode met 46,9 procent gedaald. Daarnaast is een opvallende trend te zien: waar de fiets vooral bekendstaat om haar populariteit bij ouderen, groeit het aantal jongeren dat een e-bike als gestolen opgeeft het hardst.
De elektrische fiets heeft de afgelopen tijd onder jongeren gewonnen aan populariteit. Dat de e-bike ook bij fietsendieven in de smaak valt en verzekering geen overbodige luxe is, ondervonden met name jongeren het afgelopen jaar. Verreweg de meeste aangiftes van diefstal van e-bikes werden gedaan door bezitters jonger dan 35 jaar. Het diefstalrisico lag ruim 4,5 keer hoger dan bij de 65-jarigen en ouder.
Tot voorkort zagen veel jongeren de e-bike als vervoersmiddel voor hun ouders of grootouders. Nu steeds meer jongeren zich realiseren dat de elektrische fiets goedkoper is dan een auto of scooter en sneller dan het openbaar vervoer wordt de e-bike steeds meer mainstream.’Inmiddels dringt het besef door dat het verstandig is om zo’n waardevolle fiets te verzekeren. Univé organiseert voor iedereen en in samenwerking met VVN, een online FietsWebinar dat zich op veilig fietsen in het algemeen richt. Met tips en adviezen willen ze verkeersrisico’s voor fietsers helpen voorkomen en beperken, zodat iedereen veilig en zeker aan het verkeer kan deelnemen.’

Vorig artikelUittip: Open Tuinendag Utrecht
Volgend artikelSpeed-pedelec met ontheffing op fietspad in Amersfoort