Vanaf 1 juni kunnen bestuurders van een speed-pedelec een gratis ontheffing aanvragen om gebruik te maken van het fietspad in Amersfoort. Voorwaarde voor gebruik van het fietspad is dat de gebruiker vande snelle elektrische fiets een maximumsnelheid van 30 km per uur aanhoudt. De ontheffing is aan te vragen via www.amersfoort.nl/speedpedelec. Vooralsnog is de ontheffing een proef tot 31 december 2022.
Om de gebruikers van speed-pedelecs veilig door de stad te laten fietsen, mogen ze zelf beslissen waar ze willen fietsen: op de rijbaan óf op het fietspad. Op dit moment moet de speed-pedelec zich houden aan de regels voor bromfietsen wat inhoudt dat de fietser zich op de weg tussen de andere bromfietsers en auto’s in de stad moet begeven. Veel speed-pedelecers voelen zich onveilig als zij in de stad tussen het andere verkeer moeten fietsen. De fietsen kunnen tot 45 km per uur rijden, maar het is lastig om continu die hoge snelheid vast te houden. Door ze in de stad met de maximale snelheid van 30 km per uur toe te laten op het fietspad kunnen speed-pedelecers zelf beslissen waar zij zich veilig voelen. Bij deze snelheid blijft het fietspad ook veilig voor andere gebruikers.

Vorig artikelE-bikes in trek bij fietsendieven
Volgend artikelMuseum Spakenburg pakt de (rode) draad weer op