Ook uw hond heeft last van de warme maar er zijn wel hulpmiddelen om het voor het dier verdraagzaam te maken.
Zo kunt u een koelmat,koelband of een koelvest aanschaffen. Er is ook waterspeelgoed en/ofeen hondenzwembad te koop.
In tegenstelling tot mensen hebben honden nauwelijks zweetklieren. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door hun voetzooltjes en door te hijgen. Als je hond veel hijgt bij warm weer, kun je er dus vanuit gaan dat hij het warm heeft. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond ernstige gezondheidsproblemen oplopen of zelfs in coma raken en sterven. Let extra op oude honden en honden met zeer korte neuzen of honden met overgewicht, zij lopen meer risico op oververhitting; houd ze goed in de gaten en neem zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen.
s je hond oververhit, breng hem dan naar een koele, schaduwrijke plek. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts voor verdere instructies. Koel je hond met (stromend) water probeer de hele hond nat te maken. Gebruik geen ijskoud water. Wanneer er geen (stromend) water in de buurt is kan de hond ook enigszins afkoelen door een ventilator en/of airco van de auto. Probeer de luchtstroom op het hoofd te richten zodat de hond koelere lucht kan inademen en water kan verdampen via de slijmvliezen. Koel een hond niet te lang en neem regelmatig de temperatuur op. Pas op, vooral bij kleine honden, voor onderkoeling.

Vorig artikelVV Eemdijk
Volgend artikelIVN Vlinderwandeling