Donderdag kregen mensen de eerste prikken met het vaccin van Janssen toegediend nadat ze daar eerder deze week een afspraak voor hebben gemaakt via een speciaal telefoonnummer. Het is de eerste keer inNederland dat mensen op eigen verzoek een specifiek vaccin tegen het coronavirus krijgen toegediend.
Er zijn voorlopig genoeg doses beschikbaar om ongeveer 200.000 mensen te vaccineren. Op woensdag en donderdag hebben 154.000 mensen een prikafspraak gemaakt, wat betekent dat er nog plek is voor zo’n 46.000 mensen.
Als alle afspraken zijn volgeboekt, komen de mensen die daarna bellen op een wachtlijst. Zodra Janssen nieuwe doses heeft geleverd, krijgen ze een sms dat ze alsnog een afspraak kunnen maken.
Het speciale Janssen-nummer werd woensdag in gebruik genomen. Het werd al heel snel onbereikbaar, omdat te veel mensen tegelijk probeerden te bellen. Op de eerste dag lukte het uiteindelijk ongeveer 78.000 mensen om een afspraak te maken, maar er waren in totaal 5,3 miljoen telefoontjes van 222.000 bellers.
“We hadden ons callcenter enorm opgeschaald en dat had het landelijk callcenter ook gedaan. Dus we waren wel voorbereid op een grote vraag en we wisten van de nacht van Nieuwegein waarbij we een vaccin over hadden dat snel weg moest dat er een enorme vraag is, maar dat het zóveel meer was, overtrof ook mijn verwachtingen”, aldus Maaike Schaap van GGD Utrecht.
Het vaccin van Janssen is ontwikkeld in Leiden en is sinds april beschikbaar. De overheid besloot een paar weken geleden om geen nieuwe afspraken voor het vaccin in te plannen, omdat er een kleine kans is dat het middel tot een gevaarlijke bijwerking leidt. Het voordeel van het vaccin is wel dat mensen na één prik klaar zijn. Bij de andere middelen zijn twee inentingen nodig.

Vorig artikelGeen link tussen waterkwaliteit en dood van koeien
Volgend artikelGevonden en verloren