Op woensdag 14 juli overhandigden ongeveer 100 medewerkers van het UMC Utrecht een petitie namens 2.000 collega’s aan de Raad van Bestuur aan. Ze zijn boos omdat de onderhandelingen voor een nieuwe caoUMC zijn vastgelopen. De collega’s van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voeren een dag later actie voor de ingang van hun ziekenhuis.
De zorghelden die al anderhalf jaar op hun tandvlees lopen, worden door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) afgescheept met 0% loonsverhoging. Ook goede afspraken over een gezond rooster en een degelijk generatiebeleid wil de NFU niet maken. ‘Met de acties geven de medewerkers een laatste waarschuwing af aan de werkgevers’, zegt Mitchell Hoogenhout, bestuurder FNV Zorg & Welzijn in Utrecht. ‘Als de NFU niet bereid is om extra ruimte te zoeken voor een fatsoenlijke structurele loonsverhoging, dan volgen er stakingen aan het einde van de zomer!’
In Leiden houden verschillende medewerkers van het LUMC een korte toespraak. Dat zij van cruciale waarde zijn, heeft de coronapandemie inmiddels aangetoond. Maar al ver voor COVID-19 was er sprake van een torenhoge werkdruk en een tekort aan personeel. ‘De pandemie heeft dit eigenlijk alleen maar onder een vergrootglas gelegd’ zegt Jaap de Bie, bestuurder FNV Zorg & Welzijn in de regio west. ‘Samen vormen de medewerkers een keten van onschatbare waarde. Samen zijn zij cruciaal om de zorg draaiende te houden en daarmee ook de economie van ons land.’ Naast een ic-verpleegkundige komen ook een beveiliger en onderzoeker aan het woord.’
Het standbeeld dat symbool staat voor de ‘onmisbare beroepen’ is in Leiden aanwezig.

Vorig artikelUittip: Nationaal Militair Museum
Volgend artikelIsraëlconcert