Vrijdag 16 juli a.s. om 10.30 uur onthult mevrouw M. Wichgers, wethouder cultureel erfgoed Gemeente Culemborg, in het Nationaal Militair Museum (NMM) het kanon van Culemborg; een middeleeuws smeedijzerenkanon met een lengte van 3.70 meter. Het kanon lag tot voor kort in de Kasteeltuin in Culemborg. Om het te bewaren voor het nageslacht is besloten deze binnen te plaatsen en definitief tentoon te stellen in het NMM.

Het middeleeuwse kanon, een veldslang, is circa 1928 gevonden in de Paardengracht en heeft daarna dienst gedaan als schamppaal, een buffer ter bescherming van een van de hoeken van de Zandpoort. De ouderdom wordt gesteld tussen 1490 en 1510. Het unieke van dit exemplaar is de lengte van 3.70 meter in verhouding tot de diameter (kaliber). Voor Nederland de enige bekende in deze afmetingen met deze datering. Na een periode op de binnenplaats van het St. Elisabeth Weeshuis te hebben gelegen, is hij later in de Kasteeltuin terechtgekomen. Daar lag hij jarenlang in weer en wind. Om verder verval te voorkomen is besloten het kanon binnen te plaatsen en tentoon te stellen in het NMM. Daar krijgt het kanon een plaats in het cluster over de vroege artillerie.

Om het verhaal van de middeleeuwse artillerie te blijven vertellen wordt in de Kasteeltuin een replica geplaatst.

Kijk voor meer informatie op www.nmm.nl of volg ons via Facebook en Twitter.

Vorig artikelPokerkampioen van Nederland
Volgend artikelMedewerkers UMC’s Utrecht en Leiden voeren actie