De uitslag van de Tuinvlindertelling 2021 is bekend. Van 5 juli t/m 25 juli hebben meer dan 4000 tuinbezitters doorgegeven aan De Vlinderstichting welke vlinders zij in hun tuin hebben gezien. Er zijnruim 10.000 tellingen gedaan en er zijn ongeveer 110.000 vlinders geteld. Toch kunnen we nog niet zeggen dat het nu goed gaat met de vlinders.

In het voorjaar werden minder vlinders gezien dan de voorgaande jaren en ook de eerste twee weken van de tuintelling waren nat en koel. Veel mensen vroegen zich af: waar blijven de vlinders toch? Maar halverwege juli kwam de omslag: een ware explosie van vlinders!
De algemene tuinvlinders hebben na een aantal barre jaren met veel droogte eindelijk weer een goed jaar. Maar als we wat verder teruggaan en vergelijken met de periode 2011-2020, zien we nog steeds een daling. Het aantal vlinders gaat langzaam maar zeker achteruit. En al zijn er dit jaar veel tuinvlinders, het is nog niet duidelijk hoe het gaat met de zeldzamere soorten die sterker bedreigd zijn.

Top 10 vlinders

atalanta
dagpauwoog
klein koolwitje
citroenvlinder
root koolwitje
bruin zandoogje
klein geaderd witje
gehakkelde aurelia
distelvlinder
kleine vos

Vorig artikelDrie gewonden na ongeluk Eemnes
Volgend artikelJeugd kan afspraak 2e prik vervroegen