Oogproblemen komen steeds vaker voor. Een regelmatige oogcontrole kan blindheid en slechtziendheid in meer dan 70 procent van de gevallen voorkomen. Rapper Diggy Dex kampt zelf met de oogziekte retinoschisisen deelt zijn verhaal in de speciale uitgave van het blad van het Oogfonds en de Oogvereniging.
We gaan wel jaarlijks naar de tandarts, maar laten onze ogen nauwelijks controleren. Hier moet verandering in komen.
In Nederland hebben ongeveer 250.000 mensen ernstig zichtverlies. Door de toename van kinderen met myopie (ernstige bijziendheid die mede veroorzaakt wordt door toename schermgebruik en te weinig daglicht), diabetes én de vergrijzing in Nederland neemt dit aantal schrikbarend toe. Te laat gestelde diagnoses vergroten onnodig de kans op blijvend zichtverlies door een oogziekte als maculadegeneratie of glaucoom. Vroege diagnose vermindert het risico op slechtziendheid aanzienlijk.
Voorkom zichtverlies en check ogen regelmatig op alarmsignalen. Zicht dat eenmaal verloren is gegaan kan vaak niet worden hersteld! Komen er oogaandoeningen in de familie voor? Heeft men diabetes, een bril sterker dan –6 of een leeftijd boven de 40 jaar? Een oogcontrole bij een optometrist of een verwijzing naar de oogarts is dan noodzakelijk. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat leefstijl een grotere invloed op de ooggezondheid heeft dan werd gedacht. Beweging, voeding, buiten zijn en het beschermen van de ogen (UV, vuurwerk, tijdens het klussen, schermgebruik) zijn als verzorging net zo belangrijk als het dagelijks poetsen van tanden!
Meer informatie: www.liefvoorje ogen.nl

Vorig artikelReportage onthulling plaquette
Volgend artikelAfgedankte auto weggesleept