Het cybercrime-team van de politie Midden-Nederland heeft een man aangehouden op verdenking van fraude met vaccinatiebewijzen. Het gaat om een 20-jarige man uit Alphen aan de Rijn die voor de GGD werkte.
Deverdachte zou valse vaccinatie-registraties hebben aangemaakt waardoor iemand onterecht over een QR-code komt te beschikken. Hij deed dat terwijl hij werkte voor de GGD GHOR in Utrecht, een medische hulpverleningsinstantie van de overheid die zich met het bestrijden van rampen en crises bezighoudt.
De politie doet nog verder onderzoek naar deze verdenking en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Andere GGD-medewerkers zijn op non-actief gezet. Ook van hen wordt vermoed dat ze hebben gefraudeerd. Er is aangifte tegen hen gedaan. Het is niet bekend om hoeveel medewerkers het gaat en ook niet in welke regio ze actief waren.
Wie bij de GGD komt werken, moet altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen en er moet bovendien een geheimhoudingsverklaring worden ondertekend. “Helaas kunnen we, ondanks alle waarborgen, niet volledig uitsluiten dat er medewerkers zijn die misbruik maken van het systeem waartoe ze vanwege hun werkzaamheden toegang hadden”, aldus de organisatie in een verklaring. “Indien een overtreding ontdekt wordt, kan dat leiden tot aangifte en ontslag op staande voet.”
Een week geleden veroordeelde de rechtbank in Utrecht twee ex-GGD-medewerkers van 21 en 23 jaar uit Heiloo en Alblasserdam tot celstraffen voor het stelen van persoonsgegevens uit coronadossiers. De jongste maakte volgens de rechtbank foto’s van 62 dossiers en hield daarnaast een Excelbestand bij met daarin gegevens van 36 personen. Hij bood de persoonsgegevens te koop aan op de app Telegram. Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelBenefietconcert Peru
Volgend artikelNationale Sportweek