Vanavond en vannacht stoort het maanlicht het minst en zijn de omstandigheden op papier bij uitstek geschikt om dit bijzondere lichtverschijnsel te aanschouwen. Het maanlicht is geen spelbreker tijdensde pieknacht van de Helix-nevel, maar een kraakhelder weerbeeld staat helaas niet op de planning. Af en toe drijven wolkensluiers over en er zijn nog restanten van de bewolking van overdag aanwezig. Toch klaart het geregeld op en dit zijn bij uitstek de momenten om de Helix-nevel te bekijken.

De sterrennevel bereikt zijn hoogste punt boven de horizon rond 23:30 uur. Om je ogen aan het donker te laten wennen, heb je ongeveer een kwartier extra tijd nodig. Een gewone verrekijker is voldoende om de Helix-nevel als een groene vlek te zien. De Helix-nevel is ongeveer zo groot als de helft van de maan. Met een telescoop komen details zoals de gekleurde ring tevoorschijn.

Vorig artikelSpakenburg Nu
Volgend artikelBuurthuis Grace Home