Zorg- en Wooncentrum De Haven stelt het concept van de Beleefbieb kosteloos beschikbaar voor andere zorginstellingen. Hiermee wil De Haven een bijdrage leveren aan belevingsgerichte zorg voor mensen metdementie. De Beleefbieb is een centrale bibliotheek waar allerlei belevingsgerichte materialen en activiteiten te leen zijn voor mensen met dementie.
Eén van de manieren om het welbevinden van mensen met dementie te vergroten is aansluiten bij de belevingswereld, behoeften en wensen van de betreffende persoon. De Beleefbieb draagt hieraan bij door zintuigmaterialen en activiteiten via verschillende themaboxen beschikbaar te stellen. Voorbeelden van deze thema’s zijn: zomer, winter, kraamtijd, schoonmaken, koken en school. zo worden zintuigen geprikkeld, de communicatie gestimuleer en herinneringen opgehaald.
Specialist ouderengeneeskunde Sanne Rothengatter, ziet sinds de start veel positieve resultaten. “Dankzij de Beleefbieb kunnen we laagdrempelig dingen uitproberen en dat is precies wat er zo goed werkt. Daarbij kijken we heel gericht naar iemands individuele behoefte, aan de hand van levensgeschiedenis, persoonlijkheid en ziektebeeld. Zo is een babypop voor de ene bewoner perfect en sluit een klusbord bij de andere bewoner goed aan. Dit draagt bij aan een betere kwaliteit van leven en stemming en het minder voorschrijven van medicatie.
Om andere zorginstellingen ook de kans te geven een Beleefbieb te creëren, wil De Haven het handboek van de Beleefbieb kosteloos aanbieden. “Via ons eigen netwerk merkten we dat andere zorginstellingen interesse hadden in het concept. Inmiddels zijn er al vertegenwoordigers van andere zorginstellingen bij ons op bezoek geweest om de Beleefbieb in het echt te zien. We vinden het mooi als er nog meer zorginstellingen gebruik willen maken van ons initiatief”, laat Sanne Rothengatter weten. Belangstellende zorginstellingen kunnen het handboek opvragen via www.dehaven.nu/beleefbieb.

De Haven ontwikkelde het concept voor de Beleefbieb in 2019. Met behulp van de kringloopwinkel werden er veel materialen verzameld. De Beleefbieb werd genomineerd voor de Anneke van der Plaats-award, een prijs voor zorgmedewerkers die zich inzetten om het leven van mensen met dementie te verbeteren. De Beleefbieb behaalde de tweede plaats.

Vorig artikelGezondheid tijdens coronapandemie
Volgend artikelGevonden en verloren