Op 11 oktober 1944 werden meer dan 1400 mannen vanuit Kamp Amersfoort afgevoerd naar Station Amersfoort en vandaar naar concentratiekamp Neuengamme. Onder andere 601 mannen uit Putten, 106 politiemannen,43 mannen uit Gorinchem en 14 mannen uit De Bilt. Het is het grootste transport uit de geschiedenis van het kamp. Weinigen van hen overleefden de oorlog.

In ‘Polizeidurchgangslager’ Kamp Amersfoort hebben naar schatting 47.000 mensen gevangen gezeten: verzetsstrijders, Joden, communisten, mensen die van criminele activiteiten werden beschuldigd, Jehova’s Getuigen, Amerikanen en dwangarbeiders voor de Duitsers. Ook zijn er krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie onmenselijk behandeld en vermoord.

Om de gevangenen van toen te herdenken en om stil te staan bij het feit dat wij in een vrij land leven, organiseert Kamp Amersfoort dit jaar voor de vierde keer de route van Vrees en Hoop, de weg die de gevangenen van toen ook liepen. U bent van harte uitgenodigd om mee te lopen. Ook de burgemeesters van Amersfoort, Leusden, Putten en Gorinchem lopen mee.

De wandeling begint bij Kamp Amersfoort op de Loes van Overeemlaan en loopt via onder andere de Kapelweg, het Vondelplein en de Prins Hendriklaan naar het stationsplein van Amersfoort. De start van de tocht is exact om 18.00 uur en duurt circa 90 minuten.

Deelnemers wordt gevraagd om zich vooraf aan te melden. Dat kan via de websitewww.kampamersfoort.nl

Vorig artikelOmgevingsvergunning Eemdijk
Volgend artikelBegeleiding bij vaccinatieangst