Het moet maar eens klaar zijn met de rode knipperverlichting op de windmolens in Zeewolde. Dat vindt Bunschotens raadslid Henk Bos van de Christelijke Arbeiders Partij (CAP).
Het raadslid woont zelfin een zijstraat van de Westdijk en hoeft maar een paar stappen buiten de deur te zetten om de ‘kerstboomverlichting’ aan de overkant van het Eemmeer te zien knipperen. Overdag zijn de witte lampen niet zo’n probleem, maar ’s avonds verandert dat in een rood schouwspel en wordt het voor Bos echt vervelend.
De verlichting moet ervoor zorgen dat vliegverkeer niet tegen de turbines opbotst. Dat is verplicht voor windmolens van 150 meter en hoger. “Bij dit windpark wordt gestreefd naar een zo minimaal mogelijke uitvoering van obstakelverlichting”, laat de gemeente Zeewolde weten. Windpark Zeewolde strekt zich uit van de A27 bij Almere tot de gemeentegrens van Lelystad.
Voor het zuidelijke deel van de gemeente Zeewolde laat eigenaar Vattenfall weten dat de windmolens aan de Eemmeerdijk geen verlichting hebben, omdat ze lager dan 150 meter zijn. Voor de 36 windmolens van Windpark Alexia die daar parallel achter staan geldt dat de verlichting van negen windmolens sinds 2014 uitstaat en dat de lampen sinds 2015 niet meer knipperen, maar vast branden.
Vogens Henk Bos zou Zeewolde een voorbeeld moeten nemen aan het Zeeuwse Windpark Krammer, dat als landelijke testlocatie is aangemerkt voor zogenoemde transponderdetectie.
Daarbij zet een naderend vliegtuig de windmolenverlichting zelf automatisch aan als een ontvanger op de windmolen de transponder ziet naderen. Zeeuwse proeven met drones zijn succesvol, het windpark wacht nu nog op een laatste proef met een vliegtuig.
Als dat ook goed gaat, is de traditionele obstakelverlichting binnen de kortste keren verleden tijd. Een woordvoerder van Windpark Krammer laat weten dat dat in de praktijk betekent dat de verlichting in 98 tot 99 procent van de tijd uitstaat.
“Als dit wordt toegestaan zijn we van plan deze techniek te integreren in zowel bestaande als nieuwe parken”, laat Vattenfall weten.
Eind februari werd er in de Tweede Kamer al een motie aangenomen om transpondergestuurde verlichting binnen twee jaar wettelijk te verplichten, in navolging van Duitsland. Daar zou de lichthinder door het gebruik van transponders grotendeels zijn weggenomen.

Vorig artikelQR-code amateurvoetbal lijkt niet ingevoerd te worden
Volgend artikelLokaal Preventieakkoord