Vijf jaar lang zat er 120 miljoen kilo aan vervuilde grond in de Westdijk in Spakenburg. Na een jaar aan werkzaamheden werd donderdag en vrijdag het laatste beetje daarvan uit de dijk gegraven. Het afgelopenjaar heeft Boskalis in opdracht van het waterschap de Westdijk in twaalf delen afgegraven. De grond werd met vrachtwagens naar de Eem gereden, waar het per schip werd afgevoerd naar een afvalverwerkingsbedrijf in Drenthe en een stortplaats in de haven van Rotterdam.
Vijf jaar geleden moest gerecyclede, thermisch gereinigde grond (TGG) de Westdijk versterken, maar al snel bleek dat de grond lang niet zo schoon was als werd gedacht. Sterker nog: de grond was zo vervuild dat het waterschap na twee jaar besloot de grond te verwijderen. Nu, 3,5 jaar later is dat dan ook gebeurd. Kosten: ruim 32 miljoen euro.
In mei 2018 wordt duidelijk dat de grond nog vuiler was dan gedacht. De Westdijk blijkt niet alleen verontreinigd te zijn met zouten en zware metalen; ook wordt er benzeen en de ‘zorgwekkende stof’ GenX aangetroffen.
Het waterschap wil geen risico nemen en besluit in 2018 de grond af te graven. Na vele malen uitstel is het dan nu eindelijk een feit. Als de TGG deze week uit de dijk verwijderd is, moet de polder nog schoongemaakt worden en de steunberm van de dijk voorzien van klei en schoon zand uit het IJsselmeer. Daarna wordt de dijk ingezaaid.Het duurt nog wel tot het voorjaar voordat alles echt klaar is.
In Spakenburg Nu van woensdag geeft de projectleider uitleg over het gehele proces.

Vorig artikelGroen licht voor nieuwe skatebaan
Volgend artikelCheque voor pakketbezorger