44% van de inbraakslachtoffers zou de inbreker wel eens een flink pak rammel willen geven. Bovendien vindt een op de drie dat de daders een stevige celstraf zouden moeten krijgen en een schadevergoedingzouden moeten betalen.
In 2014 vond drie van de tien (28%) dat een flinke gevangenisstraf gepast zou zijn voor degene die in hun huis had ingebroken. Ook in 2021 geven de respondenten aan dat een gevangenisstraf op zijn plaats zou zijn. Ze zien inbrekers het liefst 19 maanden achter de tralies. Dat is fors langer dan de maximumstraf die in de regel door de rechter wordt opgelegd, namelijk tussen de 3 en 7 maanden. Ook vindt ruim 36% van de slachtoffers dat een inbreker moet worden verplicht tot het betalen van een schadevergoe­ding.
Het blijkt steeds weer dat een inbraak grote impact heeft op slachtoffers. Ze slapen slechter, zijn angstig in hun eigen huis en gaan soms zelfs verhuizen. Het maakt blijkbaar niets uit dat de verzekering vaak grotendeels de financiële gevolgen voor zijn rekening neemt. Het zijn juist die emotionele gevolgen waardoor het ministerie van Justitie en Veiligheid spreekt over ‘High Impact Crimes’ als het over inbraken gaat. Daarom blijft de Stichting Nationale Inbraakpreventie hiervoor aandacht vragen en goede voorlichting geven over preventie. Coen Staal, voorzitter: “Wij roepen mensen al jaren op om aan inbraakpreventie te doen, want preventieve beveiliging is belangrijk. Je kunt eenvoudig een inbraakpreventiecheck doen op de website www.inbraakmislukt.nl. Het hoeft niet allemaal in één keer. Door elke keer iets aan te pakken zorg je voor een telkens betere veiligheid van je eigen woning.”

Vorig artikelJongeren Op Gezond Gewicht
Volgend artikelNotitie IKC-vorming in Bunschoten