Op verschillende plekken in het land was het na de uit de hand gelopen demonstratie van vrijdag 19 november in Rotterdam ook zaterdag weer onrustig. Er raakten politiemensen gewond en er zijn tientallenaanhoudingen verricht. Vanuit het hele land stonden veel extra politiemensen klaar en de politiemensen op straat werden ondersteund met drones en videocamera’s.
Nationaal Commandant Max Daniel houdt er rekening mee dat het ook de komende periode onrustig zou kunnen blijven. ‘Er is veel onvrede in de samenleving. De politie wordt gezien als gezicht van de overheid, daarom keren boze burgers zich tegen ons. Dat is heel wrang, want wij zijn er juist om de burger te helpen. In dit geval met demonstreren, want dat is een grondrecht. De afgelopen twee dagen stonden we helaas niet meer naast de burger, maar er tegenover. Dat is ingewikkeld. De echte relschoppers zullen demonstraties blijven aangrijpen om te escaleren. Daar zijn we ons nu op aan het voorbereiden.’
Ongeveer een derde van de aangehouden relschoppers van afgelopen dagen bleek minderjarig. De ouders van die relschoppers zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor hun kind. Een wijkagent kan tijdens zo’n gesprek uitleggen dat het hier niet gaat om kwajongensstreken, maar levensbedreigende situaties. Wij kunnen namelijk niet zien of iemand met een bivakmuts op 12 of 42 jaar is.

Bron: Politie

Vorig artikelWaterkwaliteit blijft zorgelijk
Volgend artikelGetuigen gezocht