De voetbalcompetities in de tweede en derde divisie worden door NOC*NSF niet aangemerkt als topsportcompetities. Dat betekent dat de ploegen die in die divisies uitkomen met ingang van deze week nietmeer mogen trainen na 17.00 uur. Hoogstwaarschijnlijk zal dat betekenen dat de competities zullen worden stilgelegd.
Dat wringt. Want de KNVB eist van de tweede en derde divisionisten dat zij een aantal spelers onder contract moeten hebben. Clubs trekken voor de uitbetaling aan hun spelers soms meerdere tonnen uit. Dat is veel meer dan er wordt betaald in bijvoorbeeld de ereklasse rugby en de eredivisie badminton.
Toch vallen de tweede en derde divisie voor NOC*NSF niet onder topsport, waardoor zij niet na 17.00 uur mogen trainen, terwijl de rugbyers en badmintonners dat wel mogen.
De clubs in de tweede en derde divisie willen graag erkenning als topsport, en dus doortrainen in de avond. Overdag is niet mogelijk, omdat veel spelers een baan naast het voetbal hebben.
De spelers en coaches willen graag doortrainen, en plaatsen hun besturen daarmee voor een dilemma. Want als er doorgetraind kan worden, zal de KNVB de competities ook door laten gaan. Maar zonder publiek, en dat is wat veel clubbesturen niet willen. IJsselmeervogels-voorzitter Frank van den Bos was twee weken geleden tegen Radio M Utrecht kraakhelder: “Wij spelen liever helemaal niet dan zonder publiek.”
Met dat argument pleitten tweede divisionisten bij de KNVB voor stopzetten van de competitie tot er weer publiek zou mogen komen. De voetbalbond gaf de clubs nul op het request: er moest doorgespeeld worden. Vermoedelijk vreesde de KNCB voor een derde niet afgemaakte competitie op rij.
De clubs zijn daarover niet zo pessimistisch. Niet alleen IJsselmeervogels-voorzitter Van den Bos, maar ook GVVV-bestuurder Loek Budding ziet nog genoeg mogelijkheden om het seizoen af te maken zodra er weer publiek mag komen. We kunnen twee keer in de week spelen, dat zal zwaar zijn, maar daar heeft iedereen mee te maken”, zegt Budding.
Tweede divisionist Spakenburg heeft daarbij nog een hele andere uitdaging. 14 december de bekerwedstrijd tegen eerste divisionist Telstar gepland. Het is uitgesloten dat Spakenburg die wedstrijd kan spelen als er tot die tijd niet getraind wordt, weet trainer Chris de Graaf. “We zullen zoveel doen als mogelijk is”, zegt De Graaf, die net als GVVV-collega Vink in elk geval op zaterdag overdag wil gaan trainen.
Of Spakenburg bij de KNVB om uitstel van het bekerduel gaat vragen, kan De Graaf nog niet zeggen.
NOC*NSF en KNVB moeten de discussie misschien maar eens aangaan. De reactie van de KNVB zal waarschijnlijk zijn dat er érgens een grens getrokken moet worden. Maar die heeft de bond ook al getrokken bij het verplicht stellen van contracten. Daar ligt hij tussen de derde divisie en de hoofdklasse. Moeilijker kan het niet zijn.
Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelMaandelijkse vogeltelling Zwarte Noord
Volgend artikelVogeltelling Zwarte Noord