In de donkere maanden van het jaar voelen we ons minder veilig, ook thuis. Niet helemaal onterecht, aangezien er van november tot en met februari vaker wordt ingebroken, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Nationale Inbraakpreventie. De piek ligt tijdens de feestdagen. Coen Staal, voorzitter van de Stichting hierover: “We blijven mensen oproepen inbraakpreventie serieus te nemen. Ook omdat je jezelf dan – terecht – veiliger voelt. Een paar kleine aanpassingen, zoals bijvoorbeeld een beter slot, een (deurbel)camera of extra verlichting, kunnen al een oplossing zijn.”

Als mensen op bezoek gaan, is het van belang dat het huis er bewoond uit blijft zien. Laat dan niet slechts een of twee lampjes branden, maar zet alle lampen aan die je anders ook aan hebt staan. Er zijn tegenwoordig allerlei vormen van ‘slimme’ verlichting beschikbaar, waarmee je via je smarthome-systeem de instellingen voor de verlichting kunt reguleren. Voor inbrekers wordt het daarmee een stuk onduidelijker of bewoners thuis zijn of niet, en zij zullen dat huis dan eerder overslaan.

Vorig artikelTaakstraf en boete
Volgend artikelRijksbudget