Hoewel het eigenlijk niet mag is het ook dit jaar nu al weer raak: veel knallen van hard vuurwerk. Vervelend voor mensen, maar vaak nog veel vervelender voor dieren. “Want een harde knal kan voor groteproblemen zorgen.”
Aan het woord is Ineke van Herwijnen, die aan de Universiteit Utrecht is gepromoveerd op het gedrag van honden én mensen onderling. “Helaas kunnen ze daar echt iets aan overhouden”, vertelt ze. “De angst kan generaliseren, dus dat honden niet meer onder straatlantaars durven door te lopen, omdat ze licht met harde knallen associeren, of honden die helemaal niet meer naar buiten willen. Die angst kan heel erg groot worden.”
Ze adviseert baasjes hun honden, maar ook katten, zo jong mogelijk al aan harde knallen te laten wennen: “In die fase moet je ze laten wennen, dan zullen ze later minder angstig zijn. Dat begint al bij de fokker: die zal geluiden moeten laten horen, dan wennen ze echt het makkelijkst.”
Wie een kat heeft raadt Van Herwijnen aan de poes binnen te houden deze laatste week van het jaar: “Ook buitenkatten. En speel met ze: zodat ze zich niet gaan vervelen. Daarnaast is het aan te raden voor een goede verstopplek te zorgen, zodat dieren niet naar buiten vluchten.”
Mensen met honden die erg bang zijn adviseert ze weg te gaan naar een plek waar het rustig zal blijven. “Weg van de knallen, dat is gewoon het beste.”
Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelFrituurvet verstopt riool rond Oud en Nieuw
Volgend artikelNadere regel ondersteuning controleplicht coronatoegangsbewijzen