Een groot aantal van de 22 zogeheten iepenbomen rondom tennisvereniging De Eemslag bleek de iepziekte te hebben. Om verspreiding van de iepziekte te voorkomen, werden de bomen deze week verwijderd..
Deiepenziekte wordt veroorzaakt door de iepenspintkever. Deze kever brengt sporen van een schimmel naar de bomen, die vervolgens afsterven als de schimmel zich door de boom verspreidt.
Een aangetaste iep is een besmettingsbron voor iepen in de omgeving. De iepenspintkever legt zijn eieren namelijk onder de bast van de boom. De jonge kevers die uitvliegen zijn besmet met de iepziekte en kunnen andere bomen infecteren. Ook kan de iepziekte verspreid worden via wortelcontact tussen twee bomen.

Er wordt een nieuwe bomenrij geplant rondom het sportpark. Sinds een aantal jaren zijn er verschillende soorten op de markt die ongevoelig zijn voor de iepziekte, zoals de fladderiepen langs de Oostelijke Randweg. Om te voorkomen dat in de toekomst een hele bomenrij wordt aangetast door een ziekte is ervoor gekozen verschillende soorten te planten, waaronder eiken en niet gevoelige iepsoorten.

Vorig artikelKerstbomen voor de dieren
Volgend artikelHero van Lopik verlengt contract bij Spakenburg