Vroeg of laat krijgt iedereen met de dood en met rouw te maken. Maar hoe we rouwen is door de tijd heen veranderd. In de tentoonstelling ‘Rouw. Van keizerin tot corona’ presenteert Museum Huis Doorn bijzondereuitingen van individuele en collectieve rouw in de afgelopen 100 jaar. Museum Huis Doorn gaat terug naar de tijd waarin het Huis in zwart gehuld was. Rouwbloemen sieren de sterfkamers, kroonluchters zijn getooid in zwarte tule, spiegels zijn afgedekt en de eetzaal ziet er net zo uit als na de dood van Auguste Victoria: met een kist, zwarte kleden, palmen en kandelaars. Van persoonlijke rouw aan het hof slaan we een brug naar de rouw om de gevallen soldaten in de Eerste Wereldoorlog en collectieve rouw in de afgelopen 100 jaar. I

Verder is er bijzondere rouwkleding te zien en rouwobjecten, zoals rouwportretten en sieraden, afscheidsbriefjes maar ook MH17-rouwbandjes.
In de loop van de 20ste eeuw verdwijnt persoonlijke rouw uit het straatbeeld. Met de opkomst van de moderne media is in de laatste drie decennia hier een nieuwe vorm van publieke rouw voor in de plaats gekomen.

De tentoonstelling ‘Rouw, van keizerin tot corona’ in Huis Doorn duurt tot en met 3 juli.

Vorig artikelQuotes uit ‘Met Andere Woorden’
Volgend artikelCamera’s in het centrum