UMC Utrecht zoekt honderd gezinnen met een coronabesmetting om te achterhalen hoe de omikronvariant van het virus zich via kinderen verspreidt. Het onderzoek moet ook duidelijk maken welke rol vaccinatiespeelt. Belangrijk: deelnemers moeten zich zo snel mogelijk na een positieve test aanmelden.
Deelnemers wordt gevraagd om gedurende een aantal weken monsters bij zichzelf af te nemen, zegt kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning, die het onderzoek leidt. “Het is iets uitgebreider dan bij een normale zelftest en we vragen ook om wat speeksel af te nemen. Het opgeslagen pakketje halen we daarna op. En daarnaast kunnen ze in een app bijhouden hoe ze zich voelen, of ze bijvoorbeeld bepaalde klachten hebben.”
Bruijning zegt dat gezinsleden een belangrijke doelgroep zijn om zicht te krijgen op hoe het virus zich gedraagt. “Personen die het meest met elkaar in contact staan, zoals gezinsleden, lopen het meeste kans op besmetting. Daarom kan juist een onderzoek onder gezinsleden van een besmet persoon ons veel leren over de verspreiding. Op basis van die inzichten, kunnen we beter adviseren over nut en noodzaak van maatregelen.”
Inmiddels waart de veel besmettelijker omikronvariant rond en is tegelijkertijd het merendeel van de Nederlanders gevaccineerd. Die nieuwe situatie vraagt volgens het UMC om nieuw onderzoek.
“We willen erachter komen hoe makkelijk omikron zich verspreidt en wat het effect van vaccinatie, boosters en eerder doorgemaakte infecties is”, zegt Bruijning. “We hebben nog veel vragen.”
Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelSteun Lucas en Esther
Volgend artikelBomenonderhoud