In 2021 is de totale geregistreerde criminaliteit in Bunschoten met -5% gedaald ten opzichte van 2020. Dit blijkt uit het Veiligheidsbeeld van het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie. Omdat Bunschoteneen relatief kleine gemeente is, zijn procentuele stijgingen en dalingen snel groot.

Opvallende dalers zijn de woninginbraken (-53%), winkeldiefstal (-40%) en inbraak/diefstal in bedrijf en instelling (-60%). Het aantal registraties op deze misdrijven is sinds 2018 niet eerder zo laag geweest. Het aantal gevallen van zakkenrollen blijft stabiel op 0 en het aantal autokraken daalt van 19 naar 11, een sterkere daling dan het regionaal gemiddelde (-16%).

Het aantal meldingen van jongerenoverlast is gestegen van 127 meldingen in 2020 naar 141 in 2021. Een mogelijke oorzaak hiervoor zijn de coronamaatregelen. Ook het aantal ongevallen op de weg is gestegen van 103 in 2020 naar 154 in 2021. Het aantal gevallen van geregistreerde drugshandel, -vervaardiging en -bezit is gestegen van 3 in 2020 naar 7 in 2021.

Tot slot is het aantal brom-, snor- en fietsendiefstallen licht gestegen met 5% van 78 in 2020 naar 82 in 2021. Criminelen hebben het vaak voorzien op kostbare (elektrische) fietsen, vooral wanneer deze niet aan een extra hangslot worden vastgemaakt.

De opvallendste daling is het aantal woninginbraken. Dit daalde van 30 in 2020 naar 14 in 2021. Ook het aantal winkeldiefstallen is gedaald van 10 in 2020 naar 6 in 2021. Verder zijn er dalingen te zien in het aantal gevallen van bedrijfsinbraken, geweld en fraude (van 120 meldingen in 2020 naar 93 in 2021).

De gemeente en de politie blijven zich in 2022 onverminderd inzetten op het tegengaan van criminaliteit. Maar dit kunnen zij niet alleen. Inwoners hebben zelf ook een verantwoordelijkheid hierin. Bel direct 112 bij een verdachte situatie! U mag ook 112 bellen als u aanvoelt dat er iets niet klopt. U kent uw wijk het beste dus handel naar uw gevoel. Geen spoed, toch politie? Bel dan 0900-8844. Ook kunt u anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Daarnaast kunt u zelf maatregelen treffen waardoor u voorkomt dat u slachtoffer wordt van criminaliteit. Zet uw (elektrische) fiets bijvoorbeeld vast met een extra (hang)slot aan een object in de omgeving, zoals een fietsenrek of boom. Dit voorkomt dat criminelen uw waardevolle fiets in een busje kunnen laden. Check bij het ontvangen van e-mails en online facturen altijd of deze van een betrouwbare verzender afkomstig zijn. Als er door een bekende via WhatsApp of Facebook om geld wordt gevraagd, bel diegene dan altijd op om dit te controleren. Mogelijk is er ingebroken in zijn of haar account. Banken of andere financiële instanties vragen u nooit om vertrouwelijke gegevens, zoals pincodes of inloggegevens voor online bankieren. Kijk voor meer tips op www.veiliginternetten.nl.

Vorig artikelHospice Nijkerk
Volgend artikelSint Nicolaashoofd afgesloten