Onderzoekers zijn bezig met het maken van een zelftest voor een bevolkingsonderzoek om hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en chronische nierschade vroegtijdig op te sporen. Inwoners tussen de 50 en75 jaar uit de regio Utrecht, Breda, Arnhem en Eindhoven kunnen hier volgend jaar een uitnodiging voor verwachten.
Het onderzoek heet Check@Home en is een initiatief van de Dutch CardioVasculair Alliance (DCVA), waar ook de Hartstichting, de Nierstichting en het Diabetes Fonds aan meewerkt. Mensen die mee willen doen aan het onderzoek krijgen een kit thuisgestuurd, waarmee ze zichzelf kunnen testen.
In totaal zullen er 160.000 mensen worden uitgenodigd voor het onderzoek, waarvan 40.000 uit de regio Utrecht. Het bevolkingsonderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van UMCG-nefroloog Ron Gansevoort. “Volgens de huidige richtlijnen moeten alle Nederlanders boven de 50 jaar gescreend op bijvoorbeeld cholesterol en suikerziekte, maar in de praktijk gebeurt dat niet”, vertelt de nefroloog aan Radio M Utrecht. “De kosten hiervan zijn hoog en huisartsen kunnen dat helemaal niet aan.”
Om die reden wordt er gewerkt aan een andere aanpak. “Mensen met thuistest kunnen aantonen dat ze een verhoogd risico hebben, die groep zullen we dan uitnodigen voor aanvullende testen”, legt Gansevoort uit. Deelnemers kunnen nierfalen testen met een urinetest. Hart- en vaatziekten zullen worden gecheckt met een hartritmetest en diabetes type 2 zal worden onderzocht met een bloedtest.
In Nederland zijn er in totaal 1,5 miljoen mensen met hart- en vaatziekten, 1,7 miljoen mensen met chronische nierschade en ruim 1 miljoen mensen met diabetes type 2. Op dit moment is er in Nederland nog geen preventief onderzoek in een vroeg stadium. De zelftesten moeten het gezondheidsverlies de komende tien jaar met een kwart verlagen.
Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelFietser aangereden
Volgend artikelGrace Home