Meander Medisch Centrum heeft samen met het Radboudumc een nieuwe schimmel ontdekt. De schimmel is deels vernoemd naar Meander en heeft de naam Meanderella rijsii gekregen. Het tweede deel van de naamverwijst naar Ton Rijs, een in 2017 overleden analist bij de afdeling Medische Microbiologie van het Radboudumc. Nederlandse artsen schakelen het Expertisecentrum Schimmelinfecties van het Radboudumc vaak in voor de diagnose van schimmelinfecties bij patiënten en adviezen voor behandeling. Dat deed ook Meander een tijd geleden toen ze een lastig te behandelen schimmel bij een patiënt ontdekten.
Meander ontdekte de schimmel bij een patiënt met een ontsteking aan zijn teen. Reumatoloog Ruth Klaasen vertelt: “Deze patiënt meldde zich in Meander met een diepe infectie aan zijn teen. In eerste instantie dachten we aan jicht, daarom kwam deze patiënt ook bij ons terecht. Maar het ging om een diepe schimmelinfectie die zich niet goed liet behandelen. Dat is zeldzaam en komt eigenlijk alleen voor in de tropen of bij mensen met een slechte afweer. Dat was bij deze patiënt niet het geval.” Reden genoeg dus om het Radboudumc in te schakelen. Zij hebben de schimmel lang onderzocht en uiteindelijk bleek het om een nieuwe schimmelsoort te gaan. Deze is ontdekt dankzij de nieuwste analysetechnieken van het Radboudumc. Maar zeker ook dankzij de oplettendheid en kundigheid van onze eigen analisten in het lab. Het laboratorium is nooit echt zichtbaar, maar speelt een belangrijke rol in het ziekenhuis. Dat de schimmel naar Meander vernoemd is, is dus een mooie blijk van waardering.”

Vorig artikelSpakenburg verlengt contract Boy van de Beek
Volgend artikelVerkeersrubriek