Met elkaar zijn en blijven we verantwoordelijk voor de veiligheid in het verkeer. Deze keer besteedt de gemeente Bunschoten in de verkeersrubriek aandacht aan de regels die gelden voor ruiters en geleidersvan een rij- of trekdier. In de meeste gevallen zijn dat paarden.
Wist u dat een paard een edel dier is? Een paard heeft daarom ook geen kop, maar een hoofd en geen poten, maar benen. Het komt nog weleens voor dat deze benen, onder begeleiding van hun ruiter of geleider, gebruikmaken van een (onverplicht) fietspad. Bijvoorbeeld bij Sportpark De Vinken. En dat is niet de bedoeling. Sterker nog: het is niet toegestaan om als ruiter of geleider gebruik te maken van recreatieve fietspaden.
Overige gebruikers van dit pad worden hier namelijk door gehinderd, denk aan voetgangers en rolstoelgebruikers. Zij moeten in zo’n geval ruimte maken en zien zich genoodzaakt naast het smalle pad te lopen of rijden. Ruiters dienen daarom gebruik te maken van het ruiterpad en gebruiken de berm of rijbaan alleen als het ruiterpad ontbreekt.
Een persoon die naast een paard loopt en het dier vasthoudt, is een geleider van een rij- of trekdier en is daarmee een bestuurder. In dat geval moet men dus de rijbaan gebruiken. Onder rijbanen vallen niet de voetpaden, fietspaden en de fiets-/bromfietspaden.
Met elkaar kunnen we de veiligheid in het verkeer waarborgen. Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met Wiebe van der Wijk via 033 – 299 1411.

Vorig artikelMeander ontdekt nieuwe schimmelsoort
Volgend artikelHeel Holland Bakt